Informace č.: 14 – 2021 (Jednání o očkování chronicky nemocných)

15. 2. 2021

Vážení přátelé,

dnes jsem jednal s paní Mgr. Kateřinou Baťhovou, Národní koordinátorkou očkování proti Covid – 19. Předmětem jednání bylo především očkování osob, které se z důvodu zdravotního stavu nemohou dostavit do očkovacích center. Poslední informace, které jsme měli z Ministerstva zdravotnictví ČR, uváděly, že očkování výše uvedené skupiny osob bude až v době, kdy bude v ČR očkovací látka AstraZeneca, která má méně složité přepravní a skladovací podmínky oproti vakcínám Pfizer a Moderna. K dnešnímu dni bylo do ČR dovezeno něco málo přes 41 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca. Paní Mgr. Kateřina Baťhová uvedla, že od 1. 3. 2021 by se měl otevřít registr pro registraci lidí starších 70 let. Zároveň s touto skupinou by mohly být registrovány osoby s těžkým rizikovým chronickým postižením, u nichž je riziko takové, jaké hrozí u lidí starších 80 let. Tyto pacienty by měli do registru, po dohodě s krajským koordinátorem očkování, hlásit praktičtí lékaři, kteří znají zdravotní stav těchto osob. Je samozřejmé, že praktičtí lékaři se musí dotázat každé osoby, zda chce být očkována. K tomuto očkování by se použila vakcína AstraZeneca. Tito lidé by byli očkováni buď v očkovacích centrech, nebo by mohli být očkováni i v domácnostech. Vždy bude záležet na dohodě mezi praktickým lékařem a krajským koordinátorem očkování, zda bude ten který pacient zařazen do sítě očkování. Podle informací paní Mgr. Kateřiny Baťhové se očekává, že tento týden by mělo být do ČR dodáno dalších 40 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca a do konce měsíce února dalších 50 tisíc dávek. Důležité je také připomenout, že i u vakcíny AstraZeneca je omezená doba použití po otevření ampule s očkovací látkou. Tato doba je asi 6 hodin. To znamená, že při očkování v domácnostech je nezbytné naplánovat systém očkování tak, aby se vždy očkovací vakcína AstraZeneca využila a nedošlo k nějakému znehodnocení vakcíny.

Vážení přátelé, budeme i nadále komunikovat s Ministerstvem zdravotnictví ČR. Přislíbili jsme si s paní Mgr. Kateřinou Baťhovou, že se občas takto online potkáme a budeme řešit aktuální věci v očkování proti Covid – 19. Budeme rádi, když nám budete sdělovat konkrétní informace ve věci očkování, vaše zkušenosti, případně problémy.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit