Informace č.: 102 – 2020 (Informace o jednání na MPSV ČR dne 3. 12. 2020)

3. 12. 2020

Vážení přátelé,

1. prosince 2020 se uskutečnilo online jednání na MPSV ČR k testování klientů a zaměstnanců antigenními testy v pobytových zařízeních sociální péče. Jednání se také účastnila hlavní hygienička ČR paní Jarmila Rážová a dále profesor Ladislav Dušek, ředitel ÚZIS ČR. Apelovali především na to, aby všichni poskytovatelé sociálních služeb nahlašovali na předepsaném tiskopisu, kolik bylo testováno lidí. To znamená zaměstnanců nebo klientů sociálních zařízení. Zatím nemají dostatek hlášení, a tudíž nemohou připravovat další opatření ve vztahu ke koronavirové epidemii. ÚZIS ČR potřebuje dostatek informací.
Dnes, 3. 12. 2020 se uskutečnila standardní online schůzka na MPSV ČR pro poskytovatele sociálních služeb. V odkaze pod textem vám posíláme stažené materiály ze stránek MPSV ČR, a to doporučený postup č. 17/20 s názvem „Doporučení pro aplikaci krizového usnesení vlády ČR č. 1264 ze dne 30. 11. 2020. Druhým materiálem je desatero pro návštěvy domovů pro seniory domovů se zvláštním režimem a odlehčovacích sociálních služeb.

Od 5. 12. 2020 se umožňují návštěvy v pobytových zařízeních sociální péče. Základní informace najdete v těchto dvou výše zmíněných materiálech. Pro poskytovatele bude asi důležité, že testy návštěv budou provádět buď přímo poskytovatelé sociálních služeb, anebo návštěvníci budou testováni u standardních odběrových míst.  Poskytovatelé sociálních služeb využijí k testování, které si sami nakoupí na trhu nebo budou moci využít i testů, které obdrželi od společnosti Avenier. Pro menší zařízení však bude lepší, když si testy nakoupí na trhu, protože použité testy od firmy Avenier, které hradí VZP ČR, se budou muset poměrně složitě vyúčtovávat zpětně VZP ČR. MPSV ČR na přelomu roku vypíše zvláštní dotační titul na pořízení a provedení antigenních testů pro poskytovatele sociálních služeb. Tento dotační titul by však nebyl vypsán podle § 104 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ale byl by vypsán zcela autonomně. Něco podobného, jako se vypisují dotační tituly z Evropských fondů. Měly by být nakoupeny takové testy, které mají citlivost minimálně 90 % a specifitu 97 %. Samozřejmě, že jsou i nadále zakázány návštěvy u osob, které jsou v karanténě. Test může absolvovat návštěva v zařízeních sociální péče u různých testujících míst, ale musí mít potvrzení, že takový test absolvovala a test nesmí být starší 48 hodin. Dále nemusí být testovány osoby, které prodělaly onemocnění Covid – 19 v době 90 dnů, ale musí mít o tom doklad. Testy v sociálních zařízeních mohou provádět zdravotní sestry daného zařízení, které mají odbornost č. 913. Zařízení sociální péče si může nasmlouvat k provádění testů buď jiné zdravotnické zařízení, nebo například Home Care, a to na smlouvu. Osoby, které budou testovány pozitivně, mají povinnost tuto věc nahlásit svému lékaři. Nehlásí je poskytovatel sociálních služeb.

Vážení přátelé, na dnešním jednání jsem znovu upozornil na testování osob, které jsou v domácí péči, a kterým poskytují pomoc rodinní příslušníci nebo různí poskytovatelé terénních sociálních služeb. Upozornil jsem na to, že až bude prováděno dobrovolné hromadné testování obyvatel, tak řada osob s těžkým zdravotním postižením se nebude moci dostavit na odběrné místo. MPSV ČR by mělo iniciovat na ministerstvu zdravotnictví vytvoření mobilních týmů, které by mohly testovat přímo v domácnostech osob se zdravotním postižením. Upozornil jsem, že obdobný problém bude s očkováním na Covid-19. MZ ČR již připravuje poměrně detailně očkovací plán a je nezbytné, aby v tomto plánu bylo počítáno také s očkováním osob, které se nebudou moci dostavit na očkovací místa. Tuto věc jsme již psali panu ministrovi zdravotnictví, ale dosud nemáme žádnou reakci. MPSV ČR bude tuto věc prosazovat, ale dosud nedostalo k připomínkám očkovací plán.

Vážení přátelé, na dnešním online jednání na MPSV ČR se také hovořilo o tom, jak postupuje projednávání novely zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Návrh zákona byl odeslán vládě a teď jej budou projednávat komise Legislativní rady vlády. Zůstává však rozpor mezi MPSV ČR a MF ČR ve věci způsobu úhrady sociálních služeb. Vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjí, tak jsme stále skeptičtější v tom, že tento zákon bude v tomto volebním období schválen. MPSV ČR také zastavilo práce na přípravě novely vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou se provádí zákon o sociálních službách. Vyhláška měla valorizovat platby klientů za stravu a ubytování, protože tyto platby nebyly již poměrně dlouhou dobu valorizovány a přitom došlo k několikerému zvýšení důchodů. NRZP ČR se domnívá, že tato valorizace je nutná.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Desatero pro návštěvy

Stáhnout

Doporučený postup č. 17 - testování

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit