Informace č.: 91 – 2020 (Informace z online porady na MPSV ČR)

5. 11. 2020

Vážení přátelé,

včera se uskutečnilo další online jednání s paní ministryní Janou Maláčovou o sociálních službách v současné koronavirové epidemii. Jak víte z médií, mělo by ve všech sociálních zařízeních proběhnout testování, jak klientů, tak i pracovníků těchto zařízení, a to do příští středy. Také asi víte, že zatím řada zařízení nemá ještě testovací sety. Není zřejmé, jak to bude s testováním pečovatelské služby a také není jisté, jak to bude přesně s testováním klientů v domech s byty zvláštního určení, které jsou určeny pro bydlení osob se zdravotním postižením. Jsou to vlastně normální byty a pouze v některých domech je zřízena stálá sociální služba. Buď asistenční, nebo pečovatelská služba. Do pobytových sociálních zařízení bude stát distribuovat ze skladu hmotných rezerv tři milióny respirátorů. V této souvislosti jsem informoval paní ministryni Janu Maláčovou, že zatím nemáme informace, že by byly distribuovány ochranné prostředky pro osoby se zdravotním postižením, jak bylo původně dohodnuto. Paní ministryně Jana Maláčová přislíbila, že zjistí, co se v této věci děje.

Vážení přátelé, prosíme vás, abyste nám na adresu nrzpcr@nrzp.cz napsali, pokud jste již obdrželi ochranné prostředky, které byly dohodnuty pro osoby se zdravotním postižením. Mělo by se jednat o jeden respirátor a pět roušek. Měly by je obdržet osoby, které jsou příjemci třetího stupně ID a jsou mladší 60 let a dále osoby mladší 18 let, které jsou držiteli průkazu ZTP nebo ZTP/P.

Velká diskuse se vedla kolem návštěv v zařízeních sociální péče, kdy je tlak ze strany příbuzných, tak ale i pracovníků sociálních zařízení, aby se alespoň trochu změkčily podmínky návštěv v těchto zařízeních. Bylo dohodnuto, že zatím se podmínky měnit nebudou. Počká se podle vývoje epidemie.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit