TZ – Setkání zástupců NRZP ČR s velvyslancem Státu Izrael Danielem Meronem

15. 10. 2020

TISKOVÁ ZPRÁVA

k setkání zástupců NRZP ČR s velvyslancem Státu Izrael Danielem Meronem

 

Dne 18.6.2020 proběhlo v sídle Národní rady osob se zdravotním postižením ČR setkání zástupců NRZP ČR s velvyslancem Státu Izrael Danielem Meronem, členkou Rady Česko-izraelské smíšené obchodní komory Lindou Štucbartovou a podnikatelem Tamirem Wintersteinem.

Zásadním tématem jednání byl rozvoj česko-izraelské spolupráce v oblasti začleňování lidí se zdravotním postižením do běžného života. Pan velyslanec vyjádřil podporu nejen výměně informací mezi organizacemi sdružujícími lidi se zdravotním postižením v obou zemích, ale také sdílení příležitostí v oblasti technologického vývoje a doporučil oblasti, kterým bychom se mohli do budoucna věnovat: ,,Jsem velmi rád, že jsme se mohli setkat se zástupci Národní rady osob se zdravotním postižením,  protože v prohlubování spolupráce našich zemí vidím velký potenciál od předávání informací až po šíření technologií, které mohou lidem se zdravotním postižením velmi zásadně usnadnit život.“

Pan velvyslanec navrhl konkrétní organizace, se kterými by NRZP ČR mohla spolupracovat. Zároveň předložil přehled společností, které vyvíjejí kompenzační a rehabilitační pomůcky a které mají potenciál etablovat se na českém trhu a pomoci lidem se zdravotním postižením. Zmíněna byla i již velmi dobře probíhající spolupráce s izraelskou společností OrCam Technologies, která je průkopníkem v oblasti asistenčních zařízení s umělou inteligencí.  Unikátní nositelný přístroj OrCam MyEye 2, který je určen nevidomým a zrakově postiženým, je v České republice již dostupný.

„Velmi si vážíme návštěvy pana velvyslance na půdě Národní rady osob se zdravotním postižením. Setkání bylo nejen velmi příjemné, ale zejména přínosné. Jsem přesvědčen, že toto rozšíření spolupráce je zásadním krokem směrem k lepšímu využití nových technologií, přičemž není pochyb o tom, že Stát Izrael je v této oblasti světovým leaderem“, řekl po jednání Václav Krása.

Snahou obou stran bylo jednoznačně prohloubení dlouhodobé přátelské spojení mezi Českou republikou a Státem Izrael.

 

 

 

Dne 19.6. 2020                                                  Za NRZP ČR:   Mgr. Sabrina Plisková, MPA

Ředitelka Odboru komunikace

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit