TZ – Chráněné dílny přijdou o práci kvůli firmě SAMSUNG

15. 10. 2020

Chráněné dílny přijdou o práci kvůli firmě SAMSUNG

Mezi zpracovateli elektroodpadu jsou i chráněné dílny, zaměstnávající osoby se změněnou pracovní schopností. Kvůli společnosti SAMSUNG, která na začátku letošního roku bez ohledu na chráněné dílny změnila svého partnera v oblasti zpracování elektroodpadu, nyní dílny přijdou o nenahraditelnou práci a zdroj příjmů. Nový partner SAMSUNGU, společnost REMA systém, totiž s chráněnými dílnami nespolupracuje. Dílny tak ročně přijdou o statisíce korun ročně. Doposud získávali pracovní příležitosti a s nimi související nenahraditelnou finanční podporu od společnosti Asekol, která předtím zajišťovala recyklaci zařízení značky SAMSUNG.

Chráněné dílny doposud participovali na ekologické recyklaci elektro zařízení. V dílnách docházelo k rozebírání zařízení, která se následně dále zpracovávala. „NRZP ČR má také dlouhodobou smlouvu se společností Asekol, která spočívá i v tom, že NRZP ČR propaguje sběr elektroodpadu, aby co nejvíce lidí odevzdávalo elektroodpad do vyhrazených kontejnerů. Propagace probíhala i na našich akcích, v našem časopise Mosty a také jsme se účastnili akcí pořádaných Asekolem, například vyhlášení nejlepších obcí a krajů ve sběru elektroodpadu. Za každý sebraný kilogram elektroodpadu obdržíme jednu korunu,“ říká Václav Krása, předseda NRZP ČR.

Společnost SAMSUNG si začátkem letošního roku zvolila jiného partnera v oblasti sběru a recyklace elektroodpadu, přičemž vůbec nezohlednila fakt, že chráněné dílny se významným způsobem podílí na sběru a zpracování elektroodpadu. Společnost REMA systém, která je novým partnerem SAMSUNGU totiž s NRZP ČR, potažmo chráněnými dílnami nespolupracuje. „Je pro nás naprosto nepochopitelné, že největší prodejce elektro zařízení vůbec nevzal v potaz, že chráněné dílny jsou neodmyslitelnou součástí v oblasti zpracování elektro odpadu a vybral si takového partnera, který s NZRP ČR a našimi dílnami nespolupracuje. Reálně tak řada lidí přijde o práci, která je pro nás všechny nesmírně důležitá a díky které získáváme nezbytné finanční prostředky v řádech milionů korun,“ říká Václav Krása.

Ze získaných prostředků pak NRZP ČR totiž podporuje například sportovní aktivity neziskové organizace Cesta za snem, z.s., distribuci euroklíčů a eurozámků, rozvoj chráněných dílen a také úpravy legislativy, která by zlepšila situaci lidí se zdravotním postižením, a to především v oblasti zaměstnávání a vzdělávání. Podpora za zpracování elektro odpadu je proto velmi významná. Bez ní nebude NRZP ČR schopna zajišťovat všechny výše uvedené aktivity. „Zvláště v současné době, kdy mnoho sponzorů snižuje svoji podporu neziskovým organizacím z důvodů ekonomických potíží v souvislosti s pandemií, je tento příjem nenahraditelný a znamená pro nás obrovské riziko,“ říká Václav Krása.

REMA systém navíc podle informací z médií nemá dostatečně vybudovanou sběrnou síť a jako sběrná místa uvádí i takové instituce, jako je například Státní Opera Praha nebo Židovský hřbitov. Je však zcela logické, že tato místa nemohou elektroodpad sbírat a jde tak pouze o umělé navyšování počtu sběrných míst. Firma se také potýká s problémy na úrovni sběrných dvorů, které nemá zasmluvněné a nemůže z nich tak elektroodpad značky SAMSUNG přebírat k ekologické likvidaci. Důsledkem tedy je, že sběrné dvory od letošního srpna přestanou elektroodpad značky SAMSUNG přijímat. Společnost REMA systém řešila i další problémy, a to například pokutu, kterou ji udělila České inspekce životního prostředí za to, že uváděla nepravdivé údaje, aby splnila podmínky pro získání licence k provozování kolektivního sběru elektroodpadu. „I proto nás velmi zaráží, že největší výrobce elektro zařízení byl ochoten začít spolupracovat s tímto kolektivním systémem,“ říká Václav Krása a dodává: „Jednání společnosti REMA systém kritizovalo i MŽP, podle kterého firma svým postupem poškozuje všechny své smluvní partnery a dezinformuje občany.

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit