Informace č.: 38 – 2020 (Výzva k posílení péče o OZP v domácí péči)

7. 4. 2020

Vážení přátelé,

na základě podnětu mnoha spolků, které se věnují péči o děti a osoby se vzácným onemocněním nebo s chronickým onemocněním, jsme včera oslovili předsedu vlády pana Andreje Babiše, paní ministryni Janu Maláčovou, pana ministra Jana Hamáčka, pana ministra Adama Vojtěcha a zmocněnkyni vlády pro lidská práva paní Helenu Válkovou. Poslali jsme jim výzvu, kterou, na základě podnětů organizací, sepsal pan profesor Jan Michalík. Text výzvy najdete v odkaze pod textem.

Výzva apeluje na představitele státu, aby byla zajištěna péče o osoby s těžkým onemocněním nebo s těžkým zdravotním postižením, které jsou doma a o něž pečují buď rodinní příslušníci, pečovatelská služba nebo osobní asistenti.

NRZP ČR a další organizace si uvědomují, že v současné době se podařilo stabilizovat stav, kdy je relativní dostatek základních ochranných pomůcek a uvažuje se o pozvolném rozvolňování restriktivních opatření. Tudíž nastal čas, aby byla co největší pozornost věnována právě lidem, o které je pečováno v domácím prostředí, a kteří mohou výrazně doplatit na pozvolné rozvolňování opatření.

Výzva, kterou Vám se souhlasem pana profesora Michalíka posíláme, je velmi vážnou reakcí na současný stav, kdy prakticky není zabezpečena péče o osoby, které jsou v domácí péči. Tyto osoby nejsou zahrnuty v žádném systému přidělování ochranných prostředků a ani se s nimi pravděpodobně příliš nepočítá v plánech řešení koronavirové epidemie. Jedná se asi o 200 – 250 tisíc lidí, z nichž je asi jedna třetina osob, které jsou v takovém zdravotním stavu, že pokud by dostaly nákazu koronavirem, tak jsou bezprostředně ohroženy na životě. Informovali jsme představitele státu, že s řešením mohou pomoci pracoviště Úřadu práce, která mají základní informace o počtu těchto lidí, jejich teritoriálním rozložení, která mají zpravidla také spojení na ně. Jedná se zpravidla o lidi, kteří mají přiznán 2. – 4. stupeň závislosti.

Vážení přátelé, budeme rádi, když nějakým způsobem podpoříte tuto výzvu.

Přeji vám všechno dobré.

S pozdravem

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Poznatky a podněty k řešení situace osob pečujících v rámci neformální i formální péče o děti a další rodinné příslušníky se zdravotním postižením/vážným onemocněním

Stáhnout

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit