Informace č.: 29 – 2020 (prodejní doba + ošetřovné u dětí se ZP)

23. 3. 2020

Vážení přátelé,

posíláme vám další důležité informace v souvislosti s epidemií koronavirem. Především upřesňujeme naši informaci z pátku 20. 3. 2020 o vyhrazených hodinách nákupu pro osoby se zdravotním postižením. Vláda rozhodla, že vyhrazené hodiny k nákupu pro seniory, to je 7 – 9 hodin, se vztahují také na osoby starší 50ti let, které jsou držitelé průkazu ZTP/P. Snažili jsme se dosáhnout toho, aby se tyto vyhrazené hodiny vztahovaly i na držitele průkazu ZTP, ale to se nám nepodařilo. Uvidíme, jak se dál situace bude v této věci vyvíjet.

Často nám píšete, jak to bude s ošetřovným u dětí, které mají nějakou míru závislosti, chodily do školy, ať už speciální nebo normální a tím mohli jejich rodiče pracovat. Vzhledem k uzavření škol jsou tyto děti doma a potřebují, aby o ně někdo pečoval. Navržený zákon, sněmovní tisk 784, to je novela o nemocenském pojištění, dostatečně neřeší ošetřovné u žáků a studentů se zdravotním postižením nad 13 let. Dnes jsme obdrželi z MPSV ČR pozměňovací návrh, o který jsme usilovali. Tento pozměňovací návrh stanoví, že se ošetřovné na nezaopatřené dítě, které je závislé na pomoci jiné osoby aspoň ve stupni I. a nemůže navštěvovat školu z důvodu jejího uzavření, bude rodiči vypláceno ošetřovné bez omezení věkové hranice. Doba péče je pouze limitována navštěvováním nějaké školy. Návrh zákona by měla zítra projednávat Poslanecká sněmovna v tzv. zkráceném čtení. Samozřejmě, jak bude návrh schválen, tak vás budeme informovat.

Přeji vám všechno dobré.

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit