Na Sněžku pro Fílu

5. 3. 2020

Letošní osmý ročník charitativního výstupu na Sněžku se bude konat pro Filipa Veselého z Litvínova, kterému lékaři museli amputovat obě nohy pod kolenem. Peníze Fíla potřebuje na sportovní protézy, které nehradí pojišťovny. Tradiční akce Nadačního fondu KlaPeto se uskuteční poslední květnovou sobotu – 30. 5. v Peci pod Sněžkou.

fotka Filipa

Fíla se měl narodit jako zdravé miminko, ale po narození mu byla zjištěna vážná vada obou dolních končetin. Přesná diagnóza této vzácné nemoci zní Fibulární aplazie bilat. II. typu dle Archtemana a Kalamchiho. „Na každé nožičce měl Filip jen tři prstíky, ale levá na tom byla mnohem hůř než pravá,“ popisuje jeho maminka Petra Veselá. Lékaři se mu nejprve snažili nohy zachránit. „Nohy mu všelijak natahovali, zkracovali a upravovali, ale k ničemu to nevedlo,“ dodává maminka. Nakonec s těžkým srdcem rodina souhlasila s amputací obou nohou pod kolenem. Dnes jsou za toto rozhodnutí rádi, i když an

i tím těžkosti pro Filipa nepřestaly. Ještě po amputaci musel absolvovat další čtyři operace, při kterých mu lékaři zkracovali kosti. Filip do svých současných 14 let absolvoval neuvěřitelných 20 operací (!) a dodnes není jisté, jestli nebude nutné levou nohu amputovat nad kolenem.

Přes tyto neuvěřitelné zdravotní komplikace je ale Filip úplně normální veselý kluk, který chce vše dělat jako jeho vrstevníci. Od devíti let hraje para hokej za SKV Sharks a jeho velkým snem je zúčastnit se paralympiády. „Filip se chce se věnovat také dalším sportům, a proto potřebuje sportovní protézy, které ovšem neproplácí pojišťovny. A právě na ně sháníme peníze,“ říkají zakladatelé Nadačního fondu KlaPeto Kateřina Klasnová a Jaroslav Petrouš. Přispět Filipovi lze zakoupením trička s logem charitativního projektu – autorem obrázku je známý výtvarník Jiří Slíva. Přispět lze také jakoukoli částkou na transparentní účet Nadačního fondu KlaPeto: 2001375049/2010. Vybrané peníze budou jako vždy do poslední koruny rozdány handicapovaným dětem. „Loni jsme výstupem 

Na Sněžku pro Evču vybrali 1, 7 milionu korun a peníze kromě Evy získalo dalších čtyřicet dětí. Žádostí o příspěvek ale máme každý rok více, a tak doufáme, že se nám letos podaří vybrat dva miliony,“ doplňují Klasnová a Petrouš.
Funkční trika, která nadačnímu fondu dodal partner projektu společnost Adler Czech, lze koupit v libovolném množství a velikostech za 300 Kč/kus na www.klapeto.eu nebo přímo na akci 30. 5. 2020 v Peci pod Sněžkou. „Výstup na Sněžku se odstartuje v 9.00 z centrálního parkoviště v Peci pod Sněžkou. A pokud to Fílovi dovolí zdravotní stav, půjde na vrchol se mnou,“ uzavírá autor projektu, handicapovaný atlet Petrouš, který je sám po amputaci levé nohy nad kolenem. Rok od roku se akce účastní více lidí včetně těch handicapovaných. Účastníci charitativního výstupu se mohou těšit také na další ročník hudebního festivalu HandicapFest, kde vystoupí opět známí zpěváci i kapely, mj. Petr Kotvald a další.

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit