TZ – Setkání předsedy NRZP ČR Mgr. Václava Krásy s hejtmankou Karlovarského kraje paní Janou Vildumetzovou

28. 6. 2017

TISKOVÁ ZPRÁVA

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása se zítra, tedy ve středu 24. května ve 12:30 hodin setká  na Krajském úřadě Karlovarského kraje s hejtmankou Janou Vildumetzovou. 

Témata k jednání jsou následující: 

  1. NRZP podporuje doporučení Vládního výboru pro zdravotně postižené občany, aby byla při kancelářích hejtmanů zřízena místa pro koordinaci osob se zdravotním postižením. V krajích předseda NRZP vysvětluje, jak by to mělo konkrétně vypadat.
  2. NRZP by uvítala, aby měla svého člena v radě Karlovarského kraje vedle komise sociální i v komisi zdravotní a dopravní, alespoň třeba jako pozorovatele.
  3. Do Krajského plánu vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na léta 2015 – 2020 NRZP navrhuje zapracovat zlepšení cestování pro všechny zdravotně handicapované, podpořit kapacity tlumočníků znakového jazyka a dále navrhuje i zřízení odborné sociálně právní poradny.
  4. NRZP zajímá, jak je to se stabilitou sociálních služeb a jistot pro zaměstnance v nich, kdy pro nedostatek financí odcházejí jinam. Václav Krása za NRZP také požádá o větší míru podpory poskytovatelům terénních sociálních služeb z řad spolků a nestátních neziskových subjektů.
  5. NRZP doporučí průzkum Karlovarského kraje stran dodržování povinného zaměstnávání zdravotně postižených u veřejných institucí, protože zkušenost je taková, že se toto neplní.
  6. Posledním bodem k jednání je požádat o podporu distribuce  euroklíčů, který NRZP realizuje už od roku 2007 a Karlovarský kraj ho dosud finančně  nepodpořil. 

Zítřejší cesta Václava Krásy, předsedy NRZP do Karlovarského kraje za hejtmankou Janou Vildumetzovou navazuje na jeho pondělní návštěvu u hejtmana kraje Vysočina Jiřího Běhounka a předchází čtvrteční návštěvě v Královéhradeckém kraji u hejtmana Jiřího Štěpána.

 

 

v Praze dne 23. 5. 2017 

Mgr. Václav Krása,

předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit