Informace č.: 108 – 2016 (Stanovisko vlády k novele zákona č. 329/2011 Sb.)

9. 11. 2016

logo_opz

 

 

 

 

 

 

Vážení přátelé,

Vláda ČR na svém jednání dne 7. 11. 2016 projednala Poslanecký návrh poslanců Víta Kaňkovského, Jana Bartoška a Jaroslava Zavadila na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením. Jde o návrh zákona, o kterém jsme vás již několikrát informovali, a který by měl změnit základní princip, který je dosud v zákoně. Jedná se o to, že dnes může požádat osoba s těžkým zdravotním postižením o příspěvek na nákup zvláštních pomůcek, ale vždy je osoba a její rodina posuzována podle hmotné nouze. Domníváme se, že tento princip je nepřijatelný a možná odporuje i naší Ústavě. Není možné, aby nutnost přiznání příspěvku na zvláštní pomůcku (schodišťová plošina, příspěvek na bezbariérovou úpravu, příspěvek na nákup motorového vozidla a další) byla podmíněna majetkem žádající osoby a společně posuzovaných osob. 

Vážení přátelé, v příloze vám posílám stanovisko Vlády ČR k vašemu prostudování. Je zřejmé, že bude muset dojít k nějakému kompromisu, což vyplývá i ze stanoviska vlády. V nejbližší době se máme sejít s MPSV ČR a s poslanci, kteří podali tento zákon, abychom diskutovali o určitém kompromisu. Velmi důležité bude přesvědčit poslance, aby návrh zákona zařadili co nejdříve na projednání v Poslanecké sněmovně. Bylo by velmi dobré, abyste si na webu www.nrzp.cz našli informaci č. 98/2016, kde je návrh novely zákona, tisk 935 a psali vašim poslancům, aby byli nápomocni zařazení tisku 935 na nejbližší schůzi v Poslanecké sněmovně. 

Na projednání všech zákonů je totiž poměrně málo času a tak bude záležet, který návrh zákona bude předřazen, aby mohl být projednán. Z tohoto důvodu je velmi důležitá vaše spolupráce a pomoc. Věříme, že nám pomůžete v tomto úsilí. Tím, že se nám podařilo přesvědčit představitele vlády, že je dobré, aby Vláda ČR vydala neutrální stanovisko a mohl být zákon projednán, jsme udělali důležitý krok. Těch kroků však musí být mnohem víc. 

Přeji vám všechno dobré.

 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit