SPOLEK LORM ROZDAL O VÍKENDU HLUCHOSLEPÝM TVŮRCŮM CENY HIERONYMA LORMA

11. 10. 2016

Tvůrčí osobnosti z řad hluchoslepých převzaly v sobotu 8. října během slavnostního večera ceny za svoji uměleckou tvorbu na společné téma Pohádka o životě. Vyhlášení výsledků 6. ročníku soutěže o Cenu Hieronyma Lorma proběhlo o víkendu na konferenci LORM z.s. v Kralupech nad Vltavou. V literární soutěži se udělovaly hned dvě ceny – Cena odborné poroty a Cena veřejnosti. Hlavní cenu Odborné poroty za 1. místo v kategorii poezie převzala paní Olga Pírková za báseň Bohatství. Zajímavá shoda v hodnocení nejlepšího díla nastala v kategorii próza. Porota se ve svém hodnocení shodla s hlasováním veřejnosti a tak obě první ceny vyhrál František Hynek se svým literárním dílem Záhada? Náhoda? Tajemství? 

Cena veřejnosti byla udělena na základě hlasování, které bylo zpřístupněno od poloviny srpna do půlky září na webových stránkách www.lorm.cz. Největší počet elektronických hlasů od veřejnosti v kategorii poezie zcela suverénně získala báseň Matčina modlitba paní Olgy Opavské. Do elektronického hlasování se zapojilo přes 200 osob.

Sdružení LORM na své konferenci zpřístupnilo všechny přihlášené básně a povídky, které si mohli návštěvníci přečíst ve zvětšeném černotisku a Braillově písmu. 

Výtvarná díla zde byla rovněž vystavena a právě samotní účastníci akce rozhodli hlasováním o vítězi výtvarné soutěže. Největší počet hlasů a Cenu veřejnosti získala socha Hieronymus Lorm – objevitel nových cest, kterou do soutěže přihlásila Václava Turková. Hliněná socha zpodobňuje hluchoslepého básníka a filosofa Hieronyma Lorma, autora dotekové abecedy, právě při komunikaci pomocí Lormovy abecedy. Václava Turková byla také oceněna veřejností 2. místem za své literární dílo Hliněné opojení aneb pohádka mého života, ve kterém přibližuje, jak se bez zraku před rokem naučila tvořit rukama hliněné sochy pomocí Axmanovy techniky modelování pro nevidomé: „A víte, proč mi tohle všechno připadá jako pohádka? Protože je to zázrak, protože bohatství mého života se odehrává ZA ZRAKEM. Musela jsem nejprve ztratit zrak, abych objevila tak krásné staré sochařské řemeslo a pochopila, že hezké věci se mohou tvořit také jen hmatem, citem a intuicí.“ 

Na webových stránkách

http://www.lorm.cz/pro-hluchoslepe/nase-projekty/cena-hieronyma-lorma/aktualni-rocnik/

a v příloze lze najít celkové výsledky soutěže i vítězná literární díla. 

Soutěž byla pořádána pod záštitou a za laskavé podpory Nadačního fondu Českého rozhlasu ze sbírky Světluška. 

S přáním hezkého dne,

 

Petra Zimermanová

ředitelka LORM z.s.

 

LORM – Společnost pro hluchoslepé z.s.

Zborovská 62, 150 00 Praha 5

tel/fax: 257 325 478, mob: 777 764 191

info@lorm.cz, www.lorm.cz, www.netrubtezbytecne.cz

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit