Informace č.: 88 – 2014 (připomínky k návrhu zákona o zdravotních službách a připomínky k průkazu ZTP/P)

28. 11. 2014

Vážení přátelé,

NRZP ČR podala zásadní připomínku k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování ve znění pozdějších předpisů, který Vám v příloze posílám. Tento pozměňovací návrh by měl řešit poskytování osobní asistence ve zdravotnických zařízeních. O této věci budeme ještě jednat na Ministerstvu zdravotnictví ČR a MPSV ČR. Pokud by se podařilo tento komplexní pozměňovací návrh prosadit, významně by se zlepšila situace osob se zdravotním postižením ve zdravotnických zařízeních a zároveň osoby pečující by nemusely žít ve strachu, že po 30 dnech pobytu svého klienta ve zdravotnickém zařízení přijdou o příspěvek na péči. Nyní bude probíhat vypořádání připomínek a po té se bude zákonem zabývat vláda. Pokud vláda na svém jednání tento pozměňovací návrh akceptovat, budeme se snažit jej prosadit v Poslanecké sněmovně. V takovém případě by se NRZP ČR obrátila se žádostí o pomoc na Vás. 

Druhým pozměňovacím návrhem, který jsme nyní podali, je pozměňovací návrh k příloze č. 4, vyhlášky č. 388/2011 Sb., kterou se provádí zákon o dávkách pro osoby se zdravotním postižením. Tento návrh Vám v příloze posílám. Tento pozměňovací návrh by měl umožnit přiznat průkaz ZTP/P i osobám, jejichž zdravotní postižení není v příloze vyhlášky přímo uvedeno. Dává to větší možnost a prostor posudkovým lékařům, aby v případě souběhu několika diagnóz mohl posudkový lékař přiznat průkaz ZTP/P. 

Vážení přátelé, byl bych rád, kdybyste podpořili naše návrhy, pokud budou projednávány v Poslanecké sněmovně, což by mělo být na počátku příštího roku. Samozřejmě, že Vás budeme včas informovat. 

Přeji Vám všechno dobré. 

Mgr. Václav Krása
předseda NRZP ČR

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit