Petice občanů ČR za zachování fungujícího zdravotnictví

11. 2. 2013

Vážení přátelé,

 

Česká lékařská komora se rozhodla uspořádat petici občanů ČR za zachování fungujícího zdravotnictví s názvem „Chceme kvalitní zdravotnictví“. Účastnil jsem se tiskové konference k tomuto tématu. NRZP ČR a řada dalších organizací, sdružených v krizovém štábu, podporují tuto petici.

Česká republika má jedny z nejnižších výdajů na zdravotní péči s porovnáním k hrubému domácímu produktu. Je velký nepoměr mezi tím co platí výdělečně činné osoby na veřejné zdravotní pojištění a částkou, kterou platí stát za tzv. státní pojištěnce. To je za děti, studenty, důchodce, nezaměstnané a další osoby, které nemohou pracovat. Je tudíž logické, že je nedostatek finančních prostředků na zdravotní péči. Tento nedostatek peněz se potom projeví v nedostatečné nabídce zdravotní péče a v její nižší kvalitě. Vzhledem k tomu, že my lidé se zdravotním postižením potřebujeme zdravotní péči poměrně často, je našim prioritním zájmem, aby na zdravotní péči bylo dostatečné množství finančních prostředků. Proto jsme se také k petici připojili. 

Vážení přátelé,

vlastní protest lékařů mimo petici proběhne v pátek  1. března 2013. Tento den budou jednotlivé ordinace mít provoz jako v neděli nebo ve svátek. To znamená, že běžné ordinace praktických lékařů a specialistů nebudou otevřeny pro pacienty. Bude fungovat rychlá záchranná pomoc a samozřejmě všechny nemocnice, které v případě akutní potřeby, budou schopny poskytnout potřebnou péči. Tento protest není namířen proti pacientům, ale má naopak upozornit vládu a veřejnost na stav našeho zdravotnictví a jeho finanční zajištění. 

Vážení přátelé,

chci Vás požádat, abyste s tím dopředu počítali a na 1. 3. 2013 si neplánovali žádné návštěvy lékařů. Zároveň Vás žádám, abyste sbírali podpisy pod petici. Petiční archy prosím posílejte na adresu MUDr. Milan Kubek, Česká lékařská komora, Lékařská 2, 150 00 Praha 5. Pokud je odešlete na adresu NRZP ČR, Partyzánská 1/7, 170 00 Praha 7, doručíme je do ČLK sami.

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit