Informace č.: 91 – 2012

21. 11. 2012

Vážení přátelé, 

v příloze Vám posílám trestní oznámení, které jsme podali společně s občanským sdružením  Iuridicum Remedium na bývalého ministra J. Drábka a bývalého 1. náměstka V. Šišku a další neznámé osoby v souvislosti s předáním databáze jednotného inkasního systému práce a sociálních věcí České spořitelně a.s. S trestním oznámením jsme seznámili včera média na mimořádné tiskové konferenci. Domníváme se, že zákon o Úřadech práce takovou možnost neumožňuje. Druhá část trestního oznámení je koncipována jako vydírání, neboť představitelé MPSV ČR opakovaně tvrdili, že občan je povinen převzít sKartu a pokud ji nepřevezme, tak mu bude zastavena výplata sociálních dávek. Přitom žádný zákon nestanoví povinnost převzít sKartu ani možnost zastavení výplaty dávek. 

V pondělí jsme obdrželi rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS), který zamítl naše podání ve věci způsobu výběru České spořitelny, jako banky určené k výplatě sociálních dávek, neboť dle stanoviska ÚHOS návrh nebyl podán oprávněnou osobou. Považujeme toto rozhodnutí po 4 měsících za poněkud zvláštní. Úřad mohl v této věci rozhodnout rychleji. Je zvláštní, že každý úřad se drží především formální stránky věci, ale vůbec se nezabývá věcnou stránkou podání. Dokonce v této věci by měl úřad sám konat. 

Vážení přátelé,

vím, že jste byli znejistěni prohlášením nové paní ministryně L. Müllerové o pozastavení výplaty dávek, pokud občan nepřevezme sKartu. Opakovaně se k tomuto problému vyjádřil veřejný ochránce práv, který potvrdil, že žádný zákon nestanoví povinnost přijmout sKartu, případně pozastavit výplatu dávek, pokud ji občan nepřevezme. 

Přeji Vám všechno dobré. 

 

S pozdravem 

Bc. Václav Krása
předseda NRZP ČR

 

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit