Memorandum o spolupráci při zlepšování podmínek cestování na železnici

22. 11. 2010

Dne 12. ledna podepsali vedoucí představitelé Národní rady zdravotně postižených ČR, Českých drah, Správy železniční dopravní cesty a Ministerstva dopravy ČR významný dokument – Memorandum o spolupráci při zlepšování podmínek cestování osob s omezenou schopností pohybu a orientace na železnici.

Zúčastněné strany se v něm zavazují společnými silami vytvářet takové podmínky, které by měly v konečném důsledku přispět k odstranění překážek omezujících plnohodnotné cestování pro občany především s tělesným postižením. Tento úkol je mj. zakotven také  v Dopravní politice České republiky pro léta 2005-2013 a v Národním rozvojovém plánu mobility pro všechny.

K tomu, aby se mohlo o všech bodech obsažených v Memorandu mluvit jako o splněných, je třeba vykonat množství práce. Jejich realizace představuje hlavně překonání technických, organizačních, finančních i legislativních problémů.

Pro představu zmiňme alespoň několik bodů, které jsou v dokumentu uvedeny:

  • Dodržování právní úpravy podle připravované směrnice EU o zpřístupnění dopravních systémů občanům se zdravotním postižením po transpozici do českého právního řádu.
  • Vytvoření systému postupného zpřístupňování železničních stanic a zastávek a nákup nového či rekonstrukce stávajícího vozového parku umožňujícího integraci osob se zdravotním postižením v oblasti železniční dopravy.
  • Rozšíření systému podnikového vzdělávání ČD o cíleně zaměřená školení na vhodnou komunikaci a poskytování služeb cestujícím z řad občanů se zdravotním postižením.
  • Zúčastněné strany budou spolupracovat v rozšiřování možností zaměstnávání občanů se zdravotním postižením, například v rámci Iniciativy EQUAL.
  • O společných aktivitách deklarovaných tímto memorandem budou zúčastněné strany informovat veřejnost a přispívat k dobrému jménu jednotlivých partnerů.

Obdobný dokument podepsali v loňském roce např. také v sousedním Německu

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit