Poradenství NRZP ČR

15. 11. 2010

Název: Poradenství NRZP ČR

Doba realizace: od roku 2006

Koordinátor projektu: Ivana Julínková

Financování projektu: z prostředků MPSV ČR

 

Cíl projektu:

Cílem projektu je prostřednictvím odborného sociálního poradenství zvyšovat soběstačnost a samostatnost klienta, především jeho kompetence a schopnosti týkající se prosazování oprávněných práv a zájmů za účelem řešení nepříznivé sociální situace, ve které se ocitli v důsledku svého zdravotního postižení, věku nebo jiných okolností a efektivně využít všech možností daných zákonem o sociálních službách č. 108/2006 Sb.

Stručné zhodnocení projektu:

Odborné sociální poradenství patří do širšího rámce poradenství pro osoby se speciálními potřebami, osoby se zdravotním postižením, osoby znevýhodněné v důsledku nedostatku schopností sebeobsluhy, orientace, nosného a pohybového aparátu nebo omezení vyplývajícího z věku a dalších okolností.

Poradny nabízí bezplatné, nezávislé, diskrétní a nestranné odborné sociální a sociálně právní poradenství v oblastech výběru vhodné sociální služby v regionu, nabízí konzultaci ke smlouvě o poskytování sociální služby, nemocenského a zdravotního pojištění, důchodů a důchodového pojištění, příspěvku na péči, dávek státní sociální podpory, dávek pomoci v hmotné nouzi, průkazy osob se zdravotním postižením. Poradny se dále věnují problematice zaměstnávání osob se zdravotním postižením, kompenzačních pomůcek, omezení svéprávnosti, problematice bydlení OZP, odstraňování architektonických bariér a tematice přístupnosti prostředí a vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami.

V rámci celé ČR je pro klienty k dispozici osm Poraden NRZP ČR a to v Praze, Brně, Pardubicích, Ostravě, Olomouci, Plzni, Českých Budějovicích a Liberci, které poskytují odborné sociální poradenství telefonicky, elektronicky, písemně a osobně. Bližší informace o našich poradnách naleznete na http://www.nrzp.cz/poradenstvi-sluzby/poradna-nrzp-cr-v-regionech.html

 

 

Prostřednictvím dostupné celostátní sítě poraden tak Národní rada osob se zdravotním postižením ČR významným způsobem přispívá k začleňování osob se zdravotním postižením a tím napomáhá při jejich integraci do společnosti.

Děkujeme našim partnerům

Podpořte nás

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR odvádí denně mnoho práce ve prospěch obhajoby práv a zájmů osob se zdravotním postižením, kterých je v ČR přes 1 milion. Pomozte nám dále fungovat a buďte součástí skupiny lidí, kterým není osud druhých lhostejný.

Podpořit