Ombudsman-pro-zdravi-logo-ctvercove-new

logoHK

Práce pro ZP
labskastezka

Tisková zpráva Agrese vůči lidem se zdravotním postižením nesmí být tolerována

V souvislosti s opakovanými brutálními útoky na lidi se zdravotním postižením oslovil předseda NRZP ČR Václav Krása předminulý týden ministra vnitra a ministra spravedlnosti s žádostí o jednání. Minulý týden se uskutečnila schůzka s ministrem vnitra Radkem Johnem, na které ministr vnitra přislíbil zájem řešit situaci mimo jiné i posílením stavu policistů na uzlových místech s větším množstvím lidí, kde dochází k nejčastějším konfliktům.

Včera se předseda NRZP ČR Václav Krása sešel s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem. Tématem jednání byla diskuse o zpřísnění postihu pro pachatele, kteří se dopustí násilí na lidech se zdravotním postižením, kteří se nemohou bránit a jejich schopnost reakce je velmi omezená. Ministr spravedlnosti tuto myšlenku podpořil: „Tento podnět vnímám jako zcela opodstatněný. Pověřím legislativní experty ministerstva, aby zhodnotili, zda má stávající úprava trestního zákoníku dostatečné mechanismy na řešení tohoto problému či bude případně nutná nějaké novelizace.“, prohlásil Jiří Pospíšil. NRZP ČR bude i nadále důsledně hájit komunitu lidí se zdravotním postižením proti vzrůstající agresivitě ve společnosti. „K tomuto druhu agrese vůči lidem, kteří se nemohou bránit, musí stát přistupovat s nulovou tolerancí a přísným trestáním“, doplňuje předseda NRZP ČR Václav Krása.

Bezbariérová justice

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a předseda NRZP ČR Václav Krása se dále shodli na postupném řešení problematiky (bez)bariérovosti budov soudů. NRZP ČR v minulosti několikrát upozorňovala na nepřístupnost některých soudních institucí a z toho vyplývající těžkosti lidí se zdravotním postižením, kteří se nemohli soudního líčení, z důvodu nepřístupnosti prostor, zúčastnit. NRZP ČR zároveň respektuje aktuální stav veřejných financí, který neumožňuje skokově upravit všechny budovy soudů a státních zastupitelství. Nicméně postupná řešení se nabízejí: „Tuto situaci proberu na poradě s předsedy soudů a pokusíme se najít řešení, které by hendikepovaným spoluobčanům umožnil co možná nejjednodušší přístup k soudu. V každém předvolání by například mohlo být poučení o možnosti obrátit se na soud se žádostí o přidělení dobře dostupné jednací místnosti,“ prohlásil k tomuto tématu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.