logo_kraj_hradec

Euroklíč
logoHK
labskastezka

Tisková zpráva z mezinárodní konference Evropou bez bariér

Pořadatel: Národní rada osob se zdravotním postižením ČR

Termín: 20. – 21. 4. 2009

Místo: TOP HOTEL PRAHA

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR chce konferencí pokračovat v diskusi o podmínkách pohybu osob se zdravotním postižením po členských státech EU, kterou zahájila v říjnu 2008 na veletrhu MEDICAL FAIR 2008. Problémem je, že každá země Evropské unie má jiná opatření k vyrovnávání příležitostí lidí se zdravotním postižením a ty jsou tak nepřenositelné. Iniciativa NRZP ČR má za cíl v rámci předsednictví ČR Evropské unii podmínky pohybu a vyrovnávání příležitostí zlepšit a sladit.

Konference byla zahrnuta mezi oficiální akce českého předsednictví Evropské unii. Záštitu nad jejím konáním převzal ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Účastníci konference se shodli na těchto závěrech k jednotlivým projednávaným problematikám:

1) Účastníci konference se obrací na představitele členských zemí EU s požadavkem co nejrychlejší harmonizace právních předpisů v rámci evropského společenství, které umožní osobám se zdravotním postižením cestovat po zemích EU bez diskriminace a zbytečných administrativních překážek.

2) Přítomní účastníci konference jsou přesvědčení o tom, že projekt Euroklíč je jednou z cest jak zlepšit kulturu cestování osob se zdravotním postižením a považuji za velmi potřebné, aby veřejná správa pomáhala s jeho zaváděním.

3) Středoevropská iniciativa - spolupráce osob se zdravotním postižením ČR, Polska a Slovenska považuje za prioritu stanovit v legislativě EU standardy přístupného prostředí. Dalšími body spolupráce jsou:

• - Komparace legislativy států Středoevropské skupiny a EU.
  • - Podpora programu Euroklíč.
  • - Podpora mobility a sociální turistiky.
  • - Zavádění modelu ucelené rehabilitace.