Tisková konference k pořádání cen MOSTY 2009

Primátorský salonek, 1. patro, Měšťanská beseda, Kopeckého sady 13, Plzeň

Ve středu 3. února se od 10.30 hodin uskuteční

v Primátorském salonku Měšťanské besedy, Kopeckého sady 13, Plzeň,

tisková konference k 7. ročníku udílení cen Mosty 2009.

Tiskové konference se zúčastní

předseda NRZP ČR Václav Krása,

hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová

a primátor města Plzeň Pavel Rödl

Základní informace:

Slavnostní udílení cen se uskuteční 10. února 2010 v Plzni. Záštitu nad letošním ročníkem převzala počtvrté první dáma Livie Klausová, která se také slavnostního odpoledne zúčastní.

Počet nominací v jednotlivých kategoriích (celkem přišlo 91 projektů):

Kategorie 1 - Cena pro instituci veřejné správy – bylo podáno 24 návrhů.

Kategorie 2 - Cena pro nestátní subjekt – bylo podáno 35 návrhů.

Kategorie 3 – Osobnost hnutí osob se zdravotním postižením – bylo podáno 18 návrhů

Kategorie 4 - Zvláštní cena – bylo podáno 14 návrhů.

Kategorie I.

Městská Policie MOST -Preventivní aktivity pro handicapované a možnost komunikace s dispečinkem MP pomocí SMS.

Krajský úřad Pardubického kraje - Podpora spolkové a vzdělávací činnosti organizací osob se zdravotním postižením.

Česká televize - Pozitivní a objektivní medializace specifičnosti podmínek života osob se zdravotním postižením a propagaci pozitivních forem sociální integrace celé této sociální skupiny.

Město Český Krumlov -Zavedení Eurozámků a Euroklíčů do praxe.

Město Strakonice - Bezpečné a bezbariérové Strakonice - komplexní zajištění bezbariérovosti a bezpečnosti přechodů a tras ve Strakonicích v letech 2006-2009.

Kategorie II.

AB plus s.r.o. - Zaměstnávání osob se zdravotním postižením a vytvořením podmínek pro zaměstnání nevidomého vozíčkáře, dlouhodobá osvěta v oblasti zaměstnávání osob se ZP.

CAR CLUB s.r.o. - projekt HANDY CARD, informační a slevový portál pro osoby se zdravotním postižením.

Občanské sdružení S(C)HODY - Divadelní projekt Létající divadlo na kolečkách přináší informovanost široké veřejnosti o nadání osob s postižením v oblasti divadelní tvorby.

NADACE VODAFONE - Podpora vývoje, dostupnosti a využití nových komunikačních technologií vhodných pro osoby se sluchovým postižením.

Československá obchodní banka a.s., Poštovní spořitelna - Vytvoření pracovních míst v Centru administrativních služeb družstva invalidů ERGOTEP Proseč a následná spolupráce cílená k integraci zdravotně postižených spoluobčanů do společnosti – především formou pracovní rehabilitace a vytváření specifických pracovních podmínek pro zdravotně postižené pracovníky.

Kategorie III. – zvláštní cena

Zájmové sdružení právnických osob - Petr - Sdružení Petr splnilo sen jednomu muži, který v důsledku své nemoci nemusí zůstat do konce svých dní uzavřen v nemocničním prostředí bez naděje na návrat domů.

Naděždu RUBNEROVOU in memoriam - V letošních letníc povodních neváhala skočit do rozbouřené řeky Ploučnice a obětavě pomohla zachránit volající paní na ortopedickém vozíku. Bohužel jí smetl následný proud vody a utonula.

manželé Martina a Ivan Stejskalovi - Obětavost, trpělivost, věrnost a touha pomáhat i přes svůj hendikep v Domově sv. Josefa.

Ing. Ladislav Strach - Dlouhodobá odborná aktivita v oblasti bezbariérového řešení staveb.

Leona Kubešová - Založení a vedení integrované skupiny moderního a scénického tance FREEDOM 4.

Kategorie IV.

Marie Grmelová, ředitelka MŠ - Věnuje již několik let mimořádnou aktivitu dětem s respiračním onemocněním. Její záslužná práce s těmito nemocnými dětmi se projevuje zlepšením jejich zdravotního a psychického stavu.

Ing. Roman Folvarský - Projekt Ač sedíme, neposedíme - informace pro handicapované cestovatele.

Ludmila Kantoríková - Dlouholetá činnost v rámci libereckého klubu Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR (ARPZPD).

Engelbert Mildner - Za jeho celoživotní obětavou a neúnavnou činnost a úctyhodnou iniciativu v oblasti péče o mentálně postižené.

Marta Kovaříková, Poradenské centrum SNN v ČR, - Dlouholetá aktivní a nadstandardní spolupráce při zajišťování sociálně aktivizačních služeb pro nedoslýchavé a neslyšící osoby v regionu Uherské Hradiště.