logo_kraj_hradec

labskastezka
Ombudsman-pro-zdravi-logo-ctvercove-new

Práce pro ZP

České předsednictví - Evropa bez bariér znamená překonání překážek fyzických i těch v lidském smýšlení

České předsednictví: „Evropa bez bariér znamená překonání překážek fyzických i těch v lidském smýšlení“

„Vláda České republiky ratifikuje Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením v příštích měsících,“ ujistil Pavel Svoboda, ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády České republiky, ve svém projevu představitele evropského hnutí osob se zdravotním postižením.

Praha, 1. března 2009 – Ministr Pavel Svoboda se ve svém projevu obrátil k členům předsednictva Evropského fóra osob se zdravotním postižením (EDF), které zastupuje 50 miliónů zdravotně postižených občanů Evropské unie, zasedajícího v Praze 28. února a 1. března 2009.

Ministr Svoboda nejprve zdůraznil důležitost prostředí přístupného všem občanům EU, jež by umožňovalo osobám se zdravotním postižením uplatňovat svá práva stejně jako všichni ostatní občané. „Je nutné ratifikovat Úmluvu OSN o právech osob se zdravotním postižením, Česká republika ji musí nejen přijmout, nýbrž i implementovat na celostátní úrovni,“ dodal.

Petr Šimerka, státní tajemník a náměstek ministra práce a sociálních věcí, ujistil Národní radu osob se zdravotním postižením ČR, že bude konzultována ve všech rozhodnutích týkajících se osob se zdravotním postižením: „České předsednictví otevřelo svá jednání všem představitelům zdravotně postižených osob.“

Yannis Vardakastanis, předseda EDF, vyjádřil svá očekávání od Českého předsednictví během Rady ministrů práce a sociálních věcí v červnu 2009: „27 ministrů EU bude diskutovat o Úmluvě OSN o právech osob se zdravotním postižením, první mezinárodní úmluvě, která bude ratifikována na evropské úrovni. Jejich rozhodnutí bude mít přímý dopad na budoucnost Úmluvy a její implementaci na evropské úrovni. Bude to příležitost přizvat představitele hnutí osob se zdravotním postižením a aplikovat princip ‚Nic o zdravotně postižených bez zdravotně postižených‘.“

„Volby do Evropského parlamentu a jmenování nové Evropské komise činí z roku 2009 rozhodující rok pro hnutí osob se zdravotním postižením,“ dodal předseda EDF. „Je naším úkolem vytvořit pevný a účinný akční plán určený budoucím politickým činitelům k zohledňování problematiky zdravotního postižení. Osoby se zdravotním postižením musí mít přístup k volbám jako všichni ostatní evropští občané. Bude to tedy první fáze konkrétního prosazování Úmluvy směrem k budování Evropy bez bariér.“